Cultureel Netwerkevent ‘Wat Kunst Doet!’

Back to Events
Event:
Cultureel Netwerkevent ‘Wat Kunst Doet!’
Start
21 oktober 2024 19:30
Einde:
21 oktober 2024 22:00
Geupdate:
24 september 2024
Plek:
Performance Factory
Adres:
Enschede, Netherlands

.

Maandagavond 21 oktober organiseren we samen met  CultuurNetwerk Enschede
het Cultureel Netwerkevent ‘Wat Kunst Doet!’. Het wordt een supertoffe avond!

Voor wie is dit event?

  • Amateurkunstenaars en -groepen
  • (Kleine) culturele organisaties
  • Culturele zzp’ers

Waar en wanneer?

  • Maandagavond 21 oktober
  • 19.30 – 22.00 uur (vanaf 22.00 is het borreltijd)
  • Locatie: Performance Factory
  • Deelname: gratis

Wie en wat kan je verwachten?

Het volledige programma, met omschrijving van elk onderdeel, vind je hierover.

Aanmelden

Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dat kan t/m 14 oktober.
Maar wacht niet te lang, want voor de workshops, lezing en speeddates geldt vol=vol.
Half oktober ontvang je de definitieve bevestiging van de aanmelding.
Update: aanmelden is helaas niet meer mogelijk. We zitten vol.

.

Programma

 

.

 

.

.

crisisactrices

Els Schutman en Tosh van der Zalm, alias ‘De Crisisactrices’, heten je op theatrale wijze welkom!

 

lezing Mark Mieras

Waarom gaan we niet gewoon onder een boom zitten?

Theater, dansvoorstelling, muziek, boeken lezen… waarom zouden we? Neem samen met schrijver en wetenschapsjournalist Mark Mieras een duik in onze hersenen op zoek naar de verborgen opbrengst van plezier en cultuur. Waarom hoeven theaterbezoekers minder vaak naar de dokter en zijn boekenwurmen gelukkiger? Waarom wordt je socialer van muziek? Hoe helpt cultuur ons om weerbaarder te zijn?

Mark Mieras (1962), is bestsellerauteur. Ooit studeerde hij cum laude af in de theoretisch natuurkundige, nu maakt hij zich als wetenschapsjournalist sterk voor zachte krachten in de samenleving zoals plezier en identiteit, die, zoals hij het zegt, “op de lange termijn bikkelharde randvoorwaarden stellen aan ons bestaan.” Mieras publiceerde een reeks literatuurstudies over het cultuureffect; van kinderen tot ouderen. Hij is een enthousiast en veel gevraagd spreker. (Meer weten of studies downloaden: www.mieras.nl)

 

muzisch werken

In een toenemend onzekere wereld kom je steeds vaker op het punt dat je ‘stappen in het onbekende’ zal moeten zetten, ook als professional. Hoe doorbreek je het vastzitten in de macht der gewoonte?

Hoe ben je elkaar, tegen een achtergrond van toenemende polarisatie, tot goed gezelschap? Hoe kom je onderling tot overeenstemming over wat het goede is om te doen?

In deze workshop gaat Bart van Rosmalen hierop in, middels door de kunst geïnspireerde wendingen voor dagelijks gebruik leer je ruimte maken in je werk en betekenisvolle momenten inzetten als bron van kennis.

Bart van Rosmalen heeft een achtergrond in de kunsten als cellist en theatermaker bij onder andere Orkater. Van 2014-2024 was hij als lector Kunst en Professionalisering verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Met als doel onderwijs en onderzoek te verbinden met organisatie en beleid.
www.hku.nl/onderzoek-en-innovatie/producten-onderzoek-en-innovatie/hku-press/stappen-in-het-onbekende-handboek-muzisch-werk

 

LKCA

Steeds meer culturele organisaties zijn zich bewust van hun rol in de samenleving, en willen graag van grote(re) waarde zijn in hun omgeving. Bijvoorbeeld door verbindingen aan te gaan met andere partijen, door in te spelen op behoeftes in hun omgeving en door kansen te pakken. Zo’n organisatie noemen we ook wel een ‘Open Club’.

Maar wat levert het op om een Open Club te zijn? Wat moet je ervoor ‘doen’? En wat zijn mooie voorbeelden?

Matthijs Beerepoot komt hierover vertellen. Hij is Specialist Cultuurparticipatie bij het LKCA (Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst). Hij zal o.a. de vier ingrediënten benoemen die centraal staan bij de Open Club.

Deze workshop wordt mede mogelijk gemaakt door het Enschedese platform CultuurNoabers. Zij zullen enkele voorbeelden geven van (beginnende) Open Club activiteiten van lokale amateurkunstverenigingen.

Daarnaast is er ook ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen. En wellicht vind je tijdens de workshop wel een nieuwe samenwerkingspartner?

 

Workhsop persbericht schrijven

Maandenlang werken jullie aan een nieuw optreden of expositie. Daar zit al jullie energie en enthousiasme in. Dan wil je natuurlijk ook graag dat veel publiek komt kijken! Maar hoe bereik je dat publiek? Een van de onderdelen van een pr-plan is het schrijven van een goed persbericht.

Laura Schoenmakers werkt o.a. als communicatiemedewerker, schrijver en theatermaker. Zij neemt jullie in deze workshop mee in de tips en tricks van het schrijven van een goed bericht: wat moet er minimaal in staan, wat is nieuwswaardig, hoe verwoord je het aantrekkelijk?

 

workshop crowdfunding

Wil jij meer weten over crowdfunding? Ook al heb je nog geen concreet project? Kom dan naar een Kickoff Crowdfunding met voordekunst.

De experts van voordekunst nemen je in deze sessie stapsgewijs mee door het crowdfundingtraject.

Aan de hand van een handig crowdfundingcanvas denk je o.a. na over de aanleiding voor je campagne, je doelbedrag, de doelgroep en de promotie. Uiteraard gaan we in op de kosten, krijg je veel tips, laten we inspirerende best practices zien en bespreken we hoe onze matchfunding partners kunnen bijdragen aan jouw crowdfunding campagne.

Deze workshop is onmisbaar voor beginnende crowdfunders, maar ook ervaren makers kunnen er inspirerende voorbeelden en nieuwe inzichten opdoen.

 

speeddates

Kom speeddaten met een van de aanwezige fondsen! De adviseurs gaan graag met je in gesprek over jouw project. Of jouw idee nu al ver uitgewerkt is, of juist nog pril, dat maakt niet uit. Ze denken graag met je mee!

Het Cultuurfonds

Adviseur Annemarie Eijsvogels gaat graag met je in gesprek over jouw project Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Van kleine lokale initiatieven tot grote ambitieuze projecten. Of het nu gaat om een kunstfestival, een theatervoorstelling, natuurbehoud of een historisch monument. Stichtingen en verenigingen kunnen een financiële bijdrage aanvragen voor projecten op het gebied van beeldende kunst, erfgoed, geschiedenis & letteren, muziek, theater, dans & film en natuur. Het Cultuurfonds is er voor amateurs én professionals.
Meer informatie over de projecten die ze ondersteunen? Kijk dan op www.cultuurfonds.nl/provinciale-afdelingen/overijssel

.

Fonds voor Cultuurparticipatie

Adviseur Anne van Uum gaat graag met je in gesprek over jouw project. Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert de actieve cultuurdeelname in Nederland. Het draagt bij aan een open samenleving waarin mensen van alle leeftijden en achtergronden hun creativiteit kunnen ontwikkelen. Dit doet het Fonds door programma’s mensen, organisaties en overheden te ondersteunen en met elkaar te verbinden.
Kijk voor meer informatie op www.cultuurparticipatie.nl of lees meer over de gesubsidieerde projecten op www.cultuurparticipatie.nl/magazine/.

.

VSBfonds

Adviseurs Brigitte Coté en Bram Prinsen gaan graag met je in gesprek over jouw project. VSBfonds heeft een sociale, inclusieve en creatieve samenleving voor ogen. Een samenleving waarin iedereen wil, mag en kan meedoen. Waarin mensen met verschillende achtergronden, ideeën en culturen elkaar ontmoeten, elkaar inspireren en met elkaar verbonden raken. Een samenleving met mensen die respectvol met elkaar omgaan, elkaar begrijpen, naar elkaar omkijken en elkaar waar nodig helpen. Zodat iedereen eerlijke kansen krijgt om zich te ontwikkelen, vooruit te komen in het leven en er ook voor een ander te kunnen zijn. En we samen kunnen zeggen: iedereen doet mee!
Meer informatie over de projecten die ze ondersteunen? Kijk dan op vsbfonds.nl.

 

infomarkt

Aanmelden voor de infomarkt is niet nodig!

Makelpunt

Het Makelpunt is een online platform dat vraag en aanbod van maatschappelijke ruimtes in de stad samenbrengt. Met het Makelpunt krijgen inwoners, organisaties en verenigingen de kans om eenvoudig beschikbare ruimtes te vinden of aan te bieden voor hun activiteiten. Het platform is toegankelijk via jijmaaktenschede.nl/makelpunt.

CultuurNoabers

CultuurNoabers wil voor alle amateurkunstgroepen en individuen een platform zijn. Via informatie en berichten op de website en door het organiseren voor bijeenkomsten stimuleren we onderlinge samenwerking & uitwisseling van materialen. Op de bijeenkomsten zoeken we ook samenwerking met professionele organisaties uit/rondom Enschede. Kijk voor meer info op cultuurnoabers.nl

Enschede700

Op 15 december 2025 bestaat onze stad 700 jaar. In 2025 hangen we een heel jaar lang samen de slingers op! Vier je mee? Hoe zou jij de verjaardag van Enschede willen vieren? Een buurtontbijt of wijkbarbecue? Een kunstwerk, gedicht of ode aan de stad? Of wil jij een groter feest in de stad? Alles is mogelijk! Wil je meer weten over de mogelijkheden? Ga dan vanavond in gesprek met een van de organisatoren.

GrensFrequentie

GrensFrequentie is dé muzikale werkplaats van Enschede. Ze bieden inspirerende studio’s, flexwerkruimtes, events en meet-ups waarmee muzikanten en creatieve ondernemers uit de regio elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe samenwerkingen kunnen ontstaan. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Ga vanavond met de coördinatoren in gesprek.

Voordekunst

Voordekunst is een platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Wil jij meer weten over crowdfunding? Ook al heb je nog geen concreet project? Als je de workshop niet kunt bijwonen, kun je bij deze infomarkt met de experts van voordekunst in gesprek.

CultuurNetwerk Enschede

CultuurNetwerk Enschede toont, verbindt en ondersteunt het professionele culturele middenveld in Enschede. Wij zijn er voor cultuur-makers en doeners. Heb je ergens ondersteuning bij nodig, heb je vragen of een idee? En wil je weten hoe we je kunnen ondersteunen? Kom dan naar onze infostand.

Stichting Leergeld

Leergeld Enschede helpt kinderen uit gezinnen die moeilijk kunnen rondkomen met hun inkomen in Enschede. Ze zorgt ervoor dat deze kinderen dezelfde kansen hebben als leeftijdsgenoten. Zo helpt ze bijvoorbeeld met schoolspullen, een laptop, een fiets, zwemles, sport, muziekles of een verjaardagspakket. Ouders kunnen zo het beste aan hun kind geven, en elk kind kan meedoen!

De Sektor

De Sektor vertegenwoordigt opkomend talent, (DIY) evenementenorganisatoren, (digitale) makers, Culturele Broedplaatsen (De Rauwe Randjes) in relatie tot de lokale politiek.

Cross-Tic

Cross-Tic stimuleert het productieklimaat voor crossmediale makers in Twente met de nadruk op Technologie, Innovatie en Creativiteit.

.

mau
Mau laat je dwalen door geluidslandschappen.

.