Terugblik op event ‘Wat kunst doet!’
Maandag 21 oktober 2024 stroomde de Performance Factory vol met een grote groep kunst- en cultuurmakers.
Hier hielden wij samen met de mensen van CultuurNetwerk Enschede (Willemijn, Robert en Cecile) ons Cultureel Netwerkevent ‘Wat Kunst Doet!‘
.
In de hal was er een adellijke ontvangst door de crisisactrices, die de bezoeker als middeleeuwse hofdames vroegen naar wat kunst en cultuur zoal betekent. Verderop liep je zo de informatiemarkt op waar diverse culturele organisaties zich presenteerden. Met het Makelpunt, CultuurNoabers, Stichting Leergeld Enschede, Enschede 700, GrensFrequentie, Cross-Tic, De Sektor, Voordekunst en Cultuurnetwerk Enschede kon je je hier oriënteren op de uiteenlopende initiatieven of juist gericht vragen stellen.
Om half acht liep de hal leeg richting dansstudio, waar de lezing ‘Wat schieten we op met kunst en cultuur?’ van Mark Mieras begon. Deze wetenschapsjournalist en veelgevraagd spreker heeft een reeks literatuurstudies gepubliceerd over het effect dat kunst en cultuur heeft op mensen van jong tot oud. Op inspirerende en aanstekelijke wijze maakte Mieras inzichtelijk welk effect kunst en cultuur op ons brein heeft, Bart van Rosmalen verzorgde muzikale intermezzo’s op de cello.
In de pauze kon er een hapje en drankje worden genuttigd in de Twentsche Foodhal en ook de informatiemarkt stond weer paraat. De crisisactrices transformeerden naar futuristische hosts.
Gedurende de hele avond waren er drie cultuurfondsen aanwezig voor speeddates met makers. Vooraf kon je je inschrijven voor een kwartier met een fonds naar keuze. Dit bleek een schot in de roos; de animo was enorm! In een een-op-een gesprek kon je je idee doorspreken met een medewerker van Cultuurfonds Overijssel, VSBfonds of het Fonds voor cultuurparticipatie. Het aantal inschrijvingen was zo groot dat we niet iedereen konden plaatsen. Wordt vervolgd dus!
Na de pauze startten er vier workshops; bij Laura Schoenmakers kon je ‘Persbericht schrijven’ volgen, Voordekunst gaf een ‘Kickoff Crowdfunding’, bij Bart van Rosmalen kon je terecht voor de inspirerende workshop ‘Muzisch werken’ en het LKCA vertelde de ins en outs van de ‘Open Club’.
Na de workshops was iedereen welkom in de Twentsche Foodhal om elkaar te ontmoeten en bij te praten met een drankje en een hapje. Op de achtergrond zorgde de muziek van mau voor sfeervolle geluidslandschappen.
Al met al kijken we dankbaar terug op een zeer geslaagd event. Dank aan Robert Ritmeester, Willemijn Calis en Cecile Beld voor de fijne samenwerking, alle vrijwilligers voor jullie onmisbare inzet en aan iedereen die het event heeft bezocht voor jullie input, ideeën en energie. Het was top!
Fotografie: Jan Dijkstra.